Slim maatwerk kan erger voorkomen
Beter betaalbaar en toch (ver)zorgen. Lees hier het artikel over de Doorbraakmethode dat verscheen in Zonder Zorgen Schuldenvrij, een e-zine van Publiek Denken.
Rendement: gaan we handig om met schaarse middelen?
Rendement gaat om de vraag: 'Wat kost het om een huishouden goed te helpen?' We kijken naar wat een doorbraak kost én oplevert. Want maatwerk is een investering in het huishouden.
Legitimiteit: ‘Kan dat wel?’
Het is belangrijk de uitzondering die je voor een huishouden wilt maken - de doorbraak - te onderbouwen. Legitimiteit gaat om de vraag: ‘Welke wetten en regels zijn van toepassing, en hoe moeten we die interpreteren?’
Betrokkenheid: de kern van de maatwerkgedachte
Betrokkenheid van de inwoner is geen voorwaarde voor de toegang tot maatwerk. Het gaat over de mate waarin de inwoner zelf aan het roer staat bij het realiseren van een oplossing.
De Waardendriehoek: het afwegingskader om maatwerk te legitimeren
Het maken van een goede afweging voor maatwerk is belangrijk. In de Doorbraakmethode gebruiken we daar De Waardendriehoek voor.
Column AJ | Leve de regels, leve bureaucratievrij geld!
Professionals hebben niet meer ‘lef’ en ‘ruimte’ nodig, maar bureaucratievrij geld om te doen wat nodig is. AJ: ‘Het gesprek over regels die in de weg zitten is zinloos.’
Is maatwerk maken zonder oplossing vergeefs?
Hoe ga je ermee om als een casus zo ingewikkeld is dat er geen oplossing lijkt te zijn? Christa en Krisje uit het Doorbraakteam van de gemeente Amsterdam hebben daarmee te maken. ‘Het is belangrijk om in gesprek te blijven met het team. Een Doorbraakplan kan daarbij helpen.’
Data-onderzoek onmisbaar voor toekomst sociaal domein, ‘maar nooit als doel op zich’
We zetten data-onderzoek in om zorg en hulp die mensen krijgen beter, passender te maken. Revolutionair! Maar er is ook een belangrijke waarschuwing: ‘Data zonder praktijk, maakt onbedoeld slecht beleid.’
Hoe data-onderzoek maatwerk te hulp komt
Marjolein en Iris, chef’s Data van het IPW, ontdekken met hun innovatieve manier van data-onderzoek inzichten die het sociaal domein van een nieuwe dimensie voorzien waar zowel sociaal professional, beleidsmaker als zorgorganisatie iets aan heeft.
‘De eerste stap naar verandering is de wens om te verbeteren’
Drie professionals uit gemeente de Hoeksche Waard vertellen over hun wens beter maatwerk mogelijk te maken en waarom zij kiezen voor de Doorbraakmethode.
‘Wat kan ik óók doen met dat geld?’ Marloes keert uitzichtloze situatie om door te beginnen met een rekensom
‘Dit kan anders.’ De gedachte waardoor het vuurtje bij Marloes, wijkcoach in Enschede, gaat branden. Binnen een jaar verandert daardoor de situatie voor 46 alleenstaande mannen in een pension van uitzichtloos naar perspectief.
Perspectief voor dak- en thuisloze jongeren? Zorg eerst voor bestaanszekerheid
Kwetsbare jongeren, vooral degenen met een verleden in dak-en thuisloosheid, ondervinden moeite hun bestaanszekerheid te waarborgen. Terwijl juist inkomen en onderdak bovenaan de prioriteitenlijst moeten staan.
Doorbraakdata: uithuisplaatsingen
Chef Data Marjolein onderzoekt welke type problemen in verschillende domeinen tot uithuisplaatsingen van kinderen kunnen leiden.
Doorbraakdata: woonoplossingen
Chef Data Iris onderzoek of het oplossen van woonproblematiek nou echt een ‘domino-effect’ heeft op andere probleemgebieden.
Eelke: ‘De visie ‘meer menselijke maat’ bestaat al lang, maar de uitvoering blijft achter’
De noodklok luidt: de houdbaarheid van de zorg in Nederland staat zwaar onder druk. Wat heeft de Doorbraakmethode nú en op de lange termijn de te bieden?
Wat hebben bestuurders, beleidsmakers en managers aan de Doorbraakmethode?
Lees hoe de Doorbraakmethode jou concrete winst en meer plezier oplevert in je dagelijks werk.
Wat is de Doorbraakmethode?
De vraag der vragen die al uw onrust en nieuwsgierigheid wegneemt, eindelijk beantwoord!
De instrumenten van de Doorbraakmethode
Ontdek hoe deze eenvoudige instrumenten jou weer perspectief en plezier geven in je werk.
DoorbraakData
Nieuwe manieren van data verzamelen, voorspellen het sociale domein van de toekomst. Chef Data Iris deelt een opvallende ontdekking.